Borçlar Hukuku(Kira Sözleşmesinde Kaynaklanan) İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davaları: 

Tuzla- Avukat Arabulucu Ayça Tekingündüz 

Borçlar Hukuku(Kira Sözleşmesinde Kaynaklanan) İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davaları: 

Anadolu Yakası’nda, özellikle Tuzla’da faaliyet gösteren Avukat Arabulucu Ayça Tekingündüz, kira hukukunda kiracı ve ev sahibi arasında ortaya çıkan ihtiyaç nedeniyle tahliye davalarında avukatlık ve arabuluculuk hizmeti vermektedir. 

İhtiyaç nedeniyle tahliye davasında gerekli olan şartlar, TBK 350 hükmünde açıklanmaktadır. İlgili hüküm, şu şekildedir: 

“Kiraya veren, kira sözleşmesini; Kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa….belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içinde açacağı dava ile sona erdirebilir.“denilmektedir. 

TBK 350 hükmünde belirtilen kişiler dışındaki bir kimsenin ihtiyacı nedeniyle, tahliye davası açılamayacaktır. 

İlgili kişiler, aşağıda verilen listede ifade edilmiştir. 

  • Ev Sahibinin kendisi, 
  • Eşi, 
  • Altsoyu (çocuk ve torunları), 
  • Üstsoyu (anne babası ve onların anne babaları), 
  • Kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler (kardeşler) için gündem olacak ihtiyaçlar, ihtiyaç nedeniyle tahliye talep edebilir. 

İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davası Süresi ve Konut İhtiyacı: 

İhtiyaç nedeniyle tahliye davası açma süresi, belirli kurallara göre işler. Konut ihtiyacının varlığı durumunda, bu ihtiyacın belirtilmesi ve gereken bildirimlerin(ihtarların) zamanında yapılması önemlidir.  

Belirli süreli kira sözleşmelerinde, sürenin sona ermesiyle birlikte kiracıya tahliye davası açılabilir. 

Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde ise her 6 ay bir kira dönemi sayılır. İhtiyaç söz konusu olduğunda, 6 aylık kira döneminin bitiminden en az 3 ay önce kiracıya bildirimde bulunularak tahliye tarihi verilmelidir. Belirlenen bu tarihten itibaren 1 ay içerisinde ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açılabilir.Ancak 7445 sayılı Kanun ile birlikte, 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren söz konusu olacak tahliye davaları için zorunlu arabuluculuk şartı getirilmiştir,bu davanın açılmasından önce Arabulucuya başvurulması zorunlu dava şartıdır,arabulucuya başvurulmaması durumunda açılan dava dava şartı yokluğundan reddedilir. 

Farklı İhtiyaç Türleri ve Tahliye Sebepleri: 

Ev sahibinin sağlık durumu,ev sahibinin kiralanan evde kendisinin oturmak istemesi, ev sahibinin kendisinin ve yukarıda sayılan ilgili kişilerin evlenme planları, kiralanmış evin iş yerine veya çocukların okuluna yakınlığı gibi durumlar ihtiyaç sebepleri olarak kabul edilebilir. Ayrıca, evin daha emniyetli olması, ekonomik olması, yurt dışında bulunan ev sahibinin ihtiyacı veya kanuni yükümlülüklerden kaynaklanan konut ihtiyaçları da bu kapsamda değerlendirilebilir. 

Sonuç: 

İhtiyaç nedeniyle tahliye davası içinde bir çok farklı süreci barındırmaktadır,bu sebeple her bir aşamanın ve sürelerin titizlikle ele alınması takip edilmesi önem arz etmektedir.Bu süreçte konuyla ilgili uzman bir avukatın hukuki desteğinin alınması sürecin daha sağlıklı yürütülmesi ve başarıyla sonuçlandırılması açısından önem kazanmaktadır.