Boşanma, Düğünde Takılan Takılar, Ziynet Alacakları: 

Tuzla- Avukat Ayça Tekingündüz 

Boşanma ve Boşanmanın Sonuçları  

Anadolu Yakası’nda, özellikle Tuzla bölgesinde faaliyet gösteren Avukat Ayça Tekingündüz, boşanma süreci ve boşanma davaları konusunda hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti sunmaktadır. 

Boşanma Nedir ve Sebepleri 

Boşanma, evlilik birliğinin yasal olarak sona erdirilmesidir. Boşanma sebepleri arasında anlaşmalı veya çekişmeli boşanma gibi durumlar bulunur. Anlaşmalı boşanma için tarafların anlaşması, çekişmeli boşanma içinse evlilik birliğinin devamını imkansız kılan nedenler gereklidir. 

Anlaşmalı Boşanma Davası ve Şartları 

  • Anlaşmalı boşanma davası, tarafların anlaşması üzerine yürütülen bir süreçtir. Bu süreçte taraflar, boşanma nedeni ve boşanmanın diğer önemli sonuçları konusunda anlaşır. Anlaşmalı boşanma davası açılabilmesi için ; 
  • Evlilik en az 1 yıl sürmüş olmalıdır. 
  • Boşanmak için eşler ya birlikte mahkemeye başvurmuş olmalıdır ya da eşlerden birinin açtığı boşanma davasını diğer eş kabul etmelidir. 
  • Tarafların mahkeme huzurunda boşanma beyanlarını sunmuş olmaları gerekir. 

Çekişmeli Boşanma Sebepleri 

Çekişmeli boşanma durumunda ise tarafların anlaşamadığı veya anlaşma sağlayamadığı durumlar söz konusudur. Boşanma sebepleri arasında zina, hayata kast, pek kötü onur kırıcı davranış,terk, suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme şiddetli geçimsizlik gibi faktörler yer alabilir. 

Zina Nedir? 

Zina, evlilik birliğinde sadakat yükümlülüğünün ihlal edilmesidir. Eşlerden birinin evlilik dışı ilişki yaşaması zina olarak değerlendirilebilir , Hangi durumlarda zina davası açılır? 

Zina nedeniyle boşanma davası açılabilmesi için, zina eyleminin varlığı gereklidir. Zina, eşlerden birinin eşinden başka birisiyle cinsel ilişkide bulunması demektir. Yani eğer evli bir kişi üçüncü bir kişi ile cinsel ilişkide bulunmuşsa, bu zinadır. 

Hayata Kast ve Pek Kötü Onur Kırıcı Davranış 

Hayata kast ve pek kötü onur kırıcı davranış, evlilik birliğinin devamını imkansız kılan ciddi durumları ifade eder.  Eşlerden her biri diğeri tarafından hayatına kastedilmesi veya kendisine pek kötü davranılması ya da ağır derecede onur kırıcı  bir davranışta bulunulması sebebiyle boşanma davası açabilir. 

Suç İşleme ve Haysiyetsiz Hayat Sürme 

Türk Medeni Kanunu’nun Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme başlıklı 163. maddesi uyarınca; eşlerden biri küçük düşürücü bir suç işler veya haysiyetsiz bir hayat sürer ve bu sebeplerden ötürü onunla birlikte yaşaması diğer eşten beklenemezse, bu eş her zaman boşanma davası açabilir. 

Terk Nedeniyle Boşanma 

Eşler, evlilikten doğan yükümlülüklerinden kaçmak için diğerini terk eder veya haklı bir sebep olmaksızın ortak konuta dönmezse,yada bir eş diğerini evi terke zorlarsa,ortak konuta dönmesini engelleyen eş de terk etmiş sayılır.  ; ayrılık, en az 6 ay sürmüş ve sürmekteyse; hakim veya noter tarafından yapılan ihtar sonuçsuz kalmış ise; terk edilen eş, bu sebebe dayanarak boşanma davası açabilir. 

Şiddetli Geçimsizlik Nedir? 

TMK m.166’da düzenlenen evlilik birliğinin temelden sarsılması ya da halk arasında bilindiği ismiyle şiddetli geçimsizlik hali genel boşanma sebebidir. Buna göre eşlerden biri için evliliğe devam etmek çekilmez bir hal almışsa, evlilik birliğinin temelinden sarsıldığı kabul edilerek boşanma davası açılabilecektir. 

Çekişmeli Boşanma Davasında İspat ve Deliller 

Çekişmeli boşanma davasında ispat, belirli sebeplerin varlığını ortaya koymak için önemlidir. Deliller, tanıkların ifadeleri, yazılı kanıtlar, telefon kayıtları, fotoğraflar gibi çeşitli belgeleri içerebilir. 

Boşanma Davasında Velayet, Nafaka ve Mal Paylaşımı 

Çekişmeli boşanma davalarında çocukların velayeti, maddi ve manevi tazminat, nafaka (yoksulluk, iştirak), gibi konular ele alınır. 

Çocukların velayeti hususunda bir çok etmen göz önünde bulundurulur,çocuğun yaşı,bakımı,eğitimi,sosyal çevresi,anne va babayla kurduğu ilişkinin niteliği,çocuğun yaşayacağı ortam,çocuğun en yüksek menfaati gözetilerek,pedegog raporları değerlendirilerek hakimin takdirine göre belirlenir.   

Tarafların tazminat talepleri, mahkeme sürecinde detaylı olarak incelenir ve tarafların kusur durumuna göre karar verilir. 

Nafaka hususunda ise;Velayet belirlendikten sonra ,velayet sahibi olmayan kişi çocuk için tedbir ve devamında iştirak nafakası ödemekle yükümlü olur. 

Yoksulluk Nafakası ise:Ağır kusurlu eş,boşanma neticesinde yoksullaşan eşe tedbir ve devamında yoksulluk nafakası ödemekle yükümlü olur. 

Mal paylaşımı davası ise boşanma davasının kesinleşmesinden sonra yürütülen tarafların evlilik birliği içinde edindikleri malların paylaşımını içeren ayrı bir davadır. 

Boşanma Davası Görevli ve Yetkili Mahkeme 

Türk Medeni Kanunu’nun 168. Maddesindeki ifadede “Boşanma veya ayrılık davalarında yetkili mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir.” Şeklinde  yetkili mahkeme belirlenmiştir. 

Görevli Mahkeme ise Aile Mahkemeleridir,Aile Mahkemelerinin bulunmadığı yerlerde Asliye Hukuk Mahkemeleridir.