İşe İade Davası

İşe iade davası,  İş Kanunu kapsamında işçinin haklarından biridir. 4857 Sayılı İş Kanunu m. 20’ye göre: “İş sözleşmesi feshedilen işçi, fesih bildiriminde sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli bir sebep olmadığı iddiası ile fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde işe iade talebiyle, İş Mahkemeleri Kanunu hükümleri uyarınca arabulucuya başvurmak zorundadır

Arabuluculuk süreci; davanın mahkemeye taşınmadan önce taraflara bir çözüm bulma şansı sunar.Sürecin anlaşmayla sonuçlanması durumunda;anlaşma şartlarını taraflar hür iradeleriyle belirleyebilirler.Sürecin anlaşmama şeklinde sonuçlanması halinde ise ,son tutanağın düzenlendiği tarihten itibaren iki hafta içinde işçi dava açmak zorundadır ve bu süre hak düşürücü süredir. 

İşe İade Davası Şartları;İş Kanunu’na veya Basın İş Kanunu’na tabi olmak,İşyerinde 30 veya daha fazla işçi çalıştırmak,İşçinin 6 ay kıdeminin dolmadan işe iade davası açamaması,İş sözleşmesinin belirsiz süreli olması,İş sözleşmesinin işveren tarafından geçerli bir neden olmaksızın feshedilmesi,İşveren Vekili veya yardımcısı olunmaması,Arabuluculuk yolunun tüketilmiş olması gerekir. 

Vekili veya yardımcısı olunmaması,Arabuluculuk yolunun tüketilmiş olması gerekir. 

İşe İade Davasının Sonuçları;İşe iade davası sonuçları davanın kazanılıp kaybedilmesine göre değişecektir. İşe iade davası işçi tarafından kazanılırsa işverenin işçiyi tekrar işe başlatma yükümlülüğü doğar. İşçinin iş sözleşmesinin geçersiz bir nedenle feshedildiğinde hükmedilirse,işçi 10 gün içinde işverene işe başlatması için başvuruda bulunmak zorundadır, işveren işçiyi 1 ay içinde tekrar işe başlatmakla yükümlü olacaktır. İşveren ,İşçinin başvurusu üzerine bir ay içinde işe başlatmaz ise, işçiye en az dört aylık ve en çok sekiz aylık ücreti tutarında tazminat ödemekle yükümlü olur. Mahkeme İş akdinin feshinin geçersizliğine karar verdiğinde, işçinin işe başlatılmaması halinde ödenecek tazminat miktarını da belirler. Bunun yanı sıra ,işe iade davası sonucunda işçinin çalıştırılmadığı süre kadar işçiye maaşı ödenir. Ancak bu sürenin üst sınırı 4 aydır. 

İşe İade davası uzmanlık gerektirdiğinden,sürelerin  hak düşürücü süreler olması ve takibi gerektiğinden  sürecin bir Avukatla yürütülmesi taraflara fayda sağlayacaktır.